Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2017 21:09 - В КАЗАНА
Автор: bumerang Категория: Други   
Прочетен: 522 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.05.2017 22:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 .
.
.

 

 

               Едните мрънкат, че казана не е добро място за живеене, избират да излязат и да тръгнат, за да търсят по-добро такова, а вторите избират да останат, но мрънкат, че първите са се измъкнали, защото им липсва патриотизъм, а не са останали в казана, за да го благоустроят и заедно, с общи усилия, да го направят по-добро място за живеене. Казана е от оня стар виц, който си разказвахме през социализма, когато не ни пускаха да излезем от него, но ние така или иначе си се дърпахме един друг надолу. Той е нашата Родина. Патриотизъм е любовта към тази Родина. И липсата на онова, в което вторите обвиняват първите. Родината е територията, на която живее един народ. Народът на който принадлежат и първите и вторите.

               Онези, които са се измъкнали са два вида: такива, които ще се върнат, защото са нямали друг, по-добър изход, но са оставили семействата и близките си и са тръгнали на гурбет, за да заработят малко пари за физическото оцеляване на тези семейства и близки. Вероятно са го направили след като са обмисляли и опитали и други възможности. И такива, които няма да се върнат, защото са намерили по-доброто място за живеене завинаги. Е, има и още един вид, които са тръгнали ей така, от авантюризъм, от любопитство, за да видят как е оттатък, в другите казани. За тях не се знае дали ще се върнат, или няма. Всички тези – и първите, и вторите и третите са имали свободата и правото на ИЗБОР.  Но, виждаш ли, някои им оспорват това право. Значи, вторите  сочат с пръст, че виждаш ли първите са направили неправилен избор, защото са изоставили сънародниците си сами в битката за благоустрояването на казана. Само че днес никой няма право да обвинява никого за неговия избор, щом той не нарушава личната му свобода. Ах, да, пропуснах – отговорността към обществото... Ами отговорността към децата му, към родителите му, към бъдещето му? Не са ли те преди всички други отговорности? Нима някой би предпочел да мие тоалетни някъде, далеч от семейство,  родители, приятели ако е имал друга, по-престижна, възможност? О, не, той трябва да стои тук, в казана, за удовлетворение на обществото и да загива от беднотия в името на Родината. Той трябва „да се бори”, ама да се бори точно тук, в казана! (Щото той така или иначе се бори навсякъде по света.) О, не, той трябва да е отговорен към обществото до себеотрицание. А вие себеотрекохте ли се? Отрекохте ли се изобщо някога от нещо в името на това общество? Аааа... не ви се е налагало.

               Хайде, стига, отърсете се от комунистическите лозунги, г-да уж демократи. Не осъждайте никого, че се е възползвал и от малкото свобода, която ни позволиха. Че то отивате близо до оня, който казваше, че животът е борба и който не се бори трябва да бъде убит. Или поне размазан, смачкан, натикан в тоалетната, защото не е тук, до вас.

 

 



Тагове:   Казана,   Нане,   Матрицата,   Вуте,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bumerang
Категория: Други
Прочетен: 316225
Постинги: 203
Коментари: 290
Гласове: 542
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031