Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2013 14:09 - ЗАКОНИ, АНГЕЛИ, ИНВОЛюЦИЯ
Автор: bumerang Категория: Други   
Прочетен: 2268 Коментари: 7 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

               България е демократична държава. Република. Над всички в тази държава, на върха, стои Закона. На камАрата от Закони, най-отгоре, на върха, стои Конституцията. Тя е създадена по желание на Суверена – т.е. Н.В Народа. За да го защитава. Но и стои над него. А на изборите Суверена избира кой да създава и кой да прилага Законите и правилата – Парламент и Правителство. Правителството се отчита пред Парламента, а Парламента – пред Суверена. На следващите избори Суверена си прави равносметка и дава оценка на изпълнението на задълженията, които е доверил и възложил на съответните слуги, които са се кандидатирали за такива. Конституцията е основа на Законите. В нея са определени посоките. В нея са определени 

правата на Н.В. Но и задълженията му. Което значи, че Н.В е ДЛЪЖЕН да изпълнява своите задължения. Защото в никое общество няма безгранична свобода. Защото от правото си можем да се възползваме, или да не се възползваме, но задължението значи, че сме ДЛЪЖНИ да го изпълняваме. А когато не искаме да изпълним задълженията си, има упълномощени, избрани, назначени органи, които да ни накарат да ги изпълняваме. За доброто на останалите. Това е демокрация. Това е свобода чрез ред. Другото е анархия и хаос.

               А това беше увод. Пояснение. Въведение. Който не е необходим за всички. Но за някой – май да. 

               Та... В Конституцията на България пише, че образованието за българските граждани е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО до 16 годишната им възраст т.е. началното и основното образование са задължение за Суверена и неговите отрочета. Това не е случайно. Защото се очаква основното образование да даде основни знания за света и механизмите, по които се развива. Т.е. правилата, по които той съществува. Определянето му като задължение не е случайно. Предполага се, очаква се, че това образование би създало граждани с някакво качество. Да речем необходимото основно качество. Би им дало грамотност, би развило любознателност, би обогатило вътрешния им свят, би им отворило прозорец навън, към световете на другите, към широкия, необятен свят. Това е образованието: прозорец. Клише, но по-точно от него няма.  Прозорец, който се очаква да направи хората по-добри граждани на света. То дава възможност на човек да разшири кръгозора си, да се развива, да еволюира. И ако стремежа на всяко предприятие е високото качество на неговата продукция, за да се продава на пазара, за да може предприятието да съществува, то стремежът и задължението на Суверена е високото качество на неговата „продукция” – децата му. За да станат граждани с високо качество. Затова е постановил сам на себе си ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ. За да предотврати инволюцията. Тя е обратното на еволюцията. Връщане назад в развитието. Оскотяване.

               Задължение на държавните органи, които са такива по волята на Суверена, е освен да осигуряват и защитават правата им, също и да накарат ония граждани, които не изпълняват  задълженията си, да ги изпълняват. Това пък е длъжностното задължение на самите съответни  органи, за което Суверенът им плаща.

               Хайде, кажете ми сега кой е виновен, че в Република България има неграмотни граждани? Кой не си е изпълнявал задълженията, за които е получавал заплата? Когато винаги е имало Правителство и Министър Председател?  Винаги е имало Министерство на образованието със съответния Министър (забележете главната буква – това значи, че той е главен), много главен и многоглавен, защото има и други глави по-надолу по йерархията и около него – Директори на дирекции, отдели, служби, инспекторати, училища и.т. и т.н... получаващи заплати в сферата на образованието. Ама какво са работили те, щом в България има неграмотни граждани? Винаги е имало и Министерство на социалната политика със съответния Министър, със съответните глави около него. Винаги е имало и Министерство на вътрешните работи със съответния Министър и другия отговорен антураж. Ами защо тогава не са създадени съответните правила и организация да бъдат принудени да изпълняват задълженията си гражданите? Кой е отговорен едно дете (защото гражданите до 16 години са деца) да ходи на училище? Родителите. Да, те са отговорни! Но те казват, че детето няма обувки. Защо? Защото са безработни и имат пет-шест или десетина други отрочета. Те и да не са безработни, пак не могат да купят 10 чифта учебници, обувки и дрешки. Ама са ги създали, за да вземат детски надбавки и помощи. За да съществуват и те покрай децата си. Много често, за да ги изпият. Ами не е ли по-добре тогава социалното министерство, съвместно с министерството на образованието да организира някакви интернати, където да се обучават и хранят децата поне през деня, а не да дава помощи на безотговорни родители? Или пък на тези родители, които са създали деца, но не са им осигурили възможността да ходят на училище т.е. не са си изпълнили задължението, защо не се търси отговорност? Защо не се квалифицира това като престъпление? Не е ли престъпление срещу децата някой да ги създаде ако не може да им осигури човешко съществуване. Чо-веш-ко! Не скотско! Къде тогава са органите и институциите за защита на детето? Кой е органа, който ще предотврати раждането на едно обречено на скотско съществуване дете? И не ми отговаряйте, че органите са два – мъжкия и женския. Освен тях има и други органи. По-нагоре! Хората, че даже и животните имат и сърца. Имат и мозъци. Но само човеците имат разум.

               Аз не знам как точно трябва да стане, защото не съм от онези отговорни и Големи Глави в Парламента, правителството и институциите. Но аз искам да няма около мене и децата ми простотия, неграмотност и престъпления! Искам гражданите да изпълняват задълженията си, а не само да се възползват от правата си. Искам държавните институции да си изпълняват длъжностните задължения. Искам виновните за неизпълнение на задълженията си да бъдат санкционирани – и граждани, и длъжностни лица. Искам отговорни и качествени граждани. Защото само те могат да бъдат отговорни и качествени родители. За да няма продадени деца, за да няма изоставени деца, за да няма просещи деца, проституиращи деца, малтретирани деца, деца убивани за органи или просто така. Защото, и руси и черни, всички деца са невинни ангели. Но е по-добре един ангел да не се роди ако трябва да живее в ада. Защото в този земен ад, където е обречен да живее,  няма друг избор, освен да умре от глад, или да се превърне в дявол, в мързелив и безотговорен готованец, в просяк, в унизен човек, продаващ тялото си, в крадлив престъпник, в убиец. Всеки родител, който обича детето си, иска то да живее добре. А на родител, който няма душа, му е все едно как ще живее детето му. Той не го обича! Той не притежава  човечност. И не ме убеждавайте в обратното. Но нито подхвърленото петаче в протегнатата мръсна ръчичка на едно гладно дете, нито пролетите сълзи на състрадаващи майки, могат да решат проблема. Нужно е не симулация, а истинска работа на институциите с цялата строгост на закона. И ограмотяване. Така България и светът могат да имат по-добро бъдеще. И това не е клише, а истина. И не е липса на човечност, а напротив.






Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. freeoldmen - Как ми се ще да доживея мига,
29.10.2013 00:37
когато тези въпроси ще бъдат зададени на всички Отговорни с главни букви в подходящата обстановка на Народен съд!
За съжаление времето изтича. Преди 20 години грамотността беше 98%, сега я докараха до 40%. След 4-5 години няма да има кой да прочете тази чудесна статия...
http://novinite.bg/articles/29511/Trinidad-i-Tobago-i-Tonga-izprevarvat-Balgariya-po-gramotnost
цитирай
2. milady - чудесноо написаноо...
29.10.2013 12:54
Поздрави!! Но нещата не отиват на добре.....
Човеконенавистническия План е в действие, и самоо БОГ,
може да го спре !!
атеистка съм..
цитирай
3. bumerang - Ще помогне ли?
29.10.2013 23:53
freeoldmen написа:
когато тези въпроси ще бъдат зададени на всички Отговорни с главни букви в подходящата обстановка на Народен съд!
За съжаление времето изтича. Преди 20 години грамотността беше 98%, сега я докараха до 40%. След 4-5 години няма да има кой да прочете тази чудесна статия...
http://novinite.bg/articles/29511/Trinidad-i-Tobago-i-Tonga-izprevarvat-Balgariya-po-gramotnost


Парите са ограбени, щетите са нанесени. Възможна ли е възврътимост?
цитирай
4. bumerang - Ако някой е могъл и е искал - да го е спрял.
29.10.2013 23:55
milady написа:
Поздрави!! Но нещата не отиват на добре.....
Човеконенавистническия План е в действие, и самоо БОГ,
може да го спре !!
атеистка съм..

цитирай
5. djani - Ох, хареса ми идеалистичното ти писание...
01.11.2013 21:59
Но, реалиите са други. Както винаги, иде реч за братята роми. А, именно тяхната неграмотност и тотална зависимост от институциите е средството за манипулиране на изборите и увековечаване на политическия "елит". Веруюто им е "След нас и потоп". Но, в момента липсва капацитет и достатъчна критична маса за измитането му...уви!
цитирай
6. bumerang - И аз мисля като Вас.
01.11.2013 22:17
"Елита" си е осигурил Ноев ковчег - за своето спасение. За останалите твари в държавата - потоп. Включително и за онези, които им осигуряват властта.

Благодаря за прочита.
цитирай
7. krumbelosvet - Как бе ликвидирана неграмотността след 9-ти
14.02.2021 15:14
Някъде около 1950-та помня, лятно време учителите обикаляха от врата на врата да питат има ли деца на училищна възраст! С тефтер обикаляха и записваха адреси и имена на запитаните. И НИКОЙ НЕ СМЕЕШЕ да не отвори или да не отговори. Знаеха, че учителят изпълнява ДЪРЖАВНА задача. Тогава учителите и биз това си имаха АВТОРИТЕТ!!! И бяха свикнали да се държат културно, но и авторитетно!!!
И неграмотността беше премахната.
След 10-ти започна да се връща.
Ама нали едни митинги (подскачащи), проповядваха, че "колкото по-малко държава, толкова по-добре". ДА! Толкова по-добре за престъпниците, диваците и...ВЪНШНИТЕ ВРАГОВЕ. Които ИМАТ ИНТЕРЕС от липсата на държава.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bumerang
Категория: Други
Прочетен: 320851
Постинги: 203
Коментари: 290
Гласове: 542
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930