Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2011 13:42 - ЗА ЕДНА КЛАСАЦИЯ
Автор: bumerang Категория: Други   
Прочетен: 714 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 05.12.2011 20:02


 

 

            Тя е направена от американеца Майкъл Харт за стоте най-влиятелни личности в историята на човечеството в неговата книга със същото заглавие. По принцип заглавието на едно произведение е, образно казано, неговото сърце. То е есенция на творбата. С него авторът подсказва целта си, темата, която развива, тезата, която защитава. Какво значи най-влиятелни? Онези, които са повлияли, въздействали върху нещо. В случая – върху историята на човечеството. Влиянието може да бъде в две посоки в зависимост от резултатите. Положително и отрицателно. Влияние за  движение и за застой. Но кой е оня, който може да пресметне върху живота на колко хора в миналото и днес някоя личност е повлияла положително и на колко пагубно? Има ли такава везна, на която да се премери? Освен собствената ни преценка. Аз пък например мисля, че Нютон, Галилей, Гутенберг, Айнщайн  по-заслужено биха стояли в началото на класацията, направена от автора на книгата. Защото  резултатите от техните фундаментални научни постижения и открития са повлияли в положителна посока върху развитието и битието на огромен брой хора – и вчера, и днес, и на вярващи, и на атеисти. А това е смисъла на Бог и на всяка религия – човеколюбието.  Не знам какъв би бил света без двамата пророци Мохамед и Исус, но мисля, че без основните познания за законите на математиката, физиката, механиката, астрономията човечеството би тънало в мрак и бедност до вероятното им откриване от някой друг. Докато и Мохамед, и Христос са в основата на религии, които са довели до разделение на хора, на поляризация, войни и омраза. Също така например не разбирам защо автора смята, че основоположника на джайнизма Махавира е по-влиятелна личност от създателите на славянската писменост Кирил и Методий.

           Така че със заглавието авторът си е поставил една твърде претенциозна и според мене недостижима цел,  дори за един  голям ерудит, какъвто вероятно е той, съдейки от огромната информация изложена в книгата. Това дали е роден в скромна среда, колко е беден или богат произхода на някого, има значение за собствената му личност, за амбицията и силата му да стигне до там до където е стигнал, но няма значение за това как неговите действия и постижения са  повлияли върху историята на човечеството.  Защото те биха повлияли по същия начин дори ако бяха действия или постижения на някой друг, стигнал до тях по друг житейски път.

            Тази книга безспорно е интересна биографична книга за живота на известни личности. Но историята като наука се състои от минали факти и събития, чиито взаимовръзки се тълкуват и интерпретират от хора от разстоянието на времето. А човекът винаги е субективен. И е твърде смело да градиш тезата си върху това какво би станало ако… Може би би станало, а може би не.  




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bumerang
Категория: Други
Прочетен: 318772
Постинги: 203
Коментари: 290
Гласове: 542
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930