Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2018 20:46 - Приказка ли?
Автор: bumerang Категория: Други   
Прочетен: 1563 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 02.12.2018 20:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  ПРИКАЗКА  ЗА ШЕСТИМАТА БРАТЯ

 

               Някога обичах приказки. Вземах приказни герои, добавях към тях други, измислени от мен и се получаваше някакъв странен микс, който си беше само мой. Пък и тук често разказват. И аз реших отново да пробвам. Това не е първото заглавие на приказката. Първото е много... да кажем различно, може би някога ще сменя това с първото. Засега ще остане второто. Но не забравяйте, че поуката на приказката е винаги в края. Та... да си дойдем на приказката

               Живяла някога в едно царство-господарство една фамилия. Възрастни родители с шестимата си синове. Родителите били твърде възрастни, а най-големият им син бил женен, та си имали снаха и внуче. Един ден възрастният баща, който дотогава се грижел за всички дела на фамилията, събрал синовете си и им казал.

               - Синове мои, до днес аз бях глава на нашето семейство и се грижех за него, но вече съм стар и уморен и самият аз имам нужда от грижа и от заслужена почивка. Вие станахте зрели мъже, започнахте да се жените, затова реших да отстъпя на вас и моята снаха моята работа, както и тази на майка ви. Вие се разберете помежду си кой да стане глава на семейството, кой какво ще върши, а ние с майка ви ще се радваме на внучето, ще му разказваме приказките, които са ни разказвали нашите баби  и ще го гледаме как расте. Живейте тук, тук е вашият дом, ако къщата ви отеснее, постройте си нова, по-голяма, по хубава, но нека да е в нашия двор, той е достатъчно голям за всички вас и за бъдещите ви семейства. Бъдете задружни, синове мои и се подкрепяйте, уважавайте съседите, нали и те като нас се трудят, за да могат да живеят все по-добре и по-добре, и не се карайте с тях. Хубаво е ако можете да умножите богатството ни, ако не можете, старайте се да има поне колкото да живеете сносно и прилично сега вие и бъдещите ви семейства, за да не ви се налага да просите от съседите или да крадете..

               Синовете започнали да разпределят помежду си задълженията за изхранването и благосъстоянието на фамилията си.

               - Сега аз оставам най-възрастният между вас, имам жена и дете, редно е аз да съм глава на нашето семейство. Ще уреждам нашите дела, ще ви пазя от крадци и разбойници, от близки и далечни съседи, ако поискат да ни отнемат нещо, ще ви съветвам, защото съм по-умен, ще разрешавам справедливо всички спорове между вас, ще се грижа за сметките на семейството и всичко останало, което ни касае, свързано с чиновници и бумащина. Съгласни ли сте, братя мои?

                Жена му, разбира се, веднага го подкрепила, но баща му не бил съвсем съгласен, защото смятал друг от синовете си за по-подходящ да го замести, трима от останалите петима също го подкрепили. Но макар и не всички да били съгласни, той бил избран за глава на семейството.

               След като вече имало кой да го замести, старецът се оттеглил в своята стая и зачакал синовете му да се грижат за него, така както се полага на всеки добър баща.

               Тогава братята започнали да разпределят останалите задължения в семейството.

               Какво трябва да прави най-големият вече било ясно.

               На жена си възложил да се грижи за детето и домакинството, да сервира храната, да шие дрехите, да събира билки, за да ги лекува, когато някого от тях го налегне болест.

               На втория брат се паднала най-тежката задача – да се грижи за храната и топлината на семейството: да обработва нивите, от оранта до вършитбата, да меле брашното за хляба и да го пече, да коси сеното и да храни кравите и овцете, да ги дои и да прави сиренето, да храни кокошките и прасетата, да сади и обработва зеленчуците, да ги суши и прави на туршии, да лови риба, да сече дърва в горите.   

               Третият брат трябвало да се занимава с размяната на излишъците от добитото от останалите братя, като търси на кого да ги продаде извън семейството, за да получи пари. Макар че имали достатъчно земя, за да добият всичко, каквото им е нужно, парите им били нужни, за да купуват гориво за селскостопанските машини, за да може брат им да обработва нивите.

                Четвъртият брат бил по-образован от другите. Той се заел да поддържа къщата и двора, да поправя колите, телевизорите и телефоните, да измисля нови машини, за да улеснява братята си, да поддържа далечните връзки с далечните роднини, приятели и познати.

                 Петият от всичките бил нещо болнав, или учел, записвал се, прекъсвал, едва завършил училище, но не знаел с какво да се заеме, пък и нещо не му се работело много, мотаел се около другите из двора без работа.

               Шестият, най-малкият, като видял какво става около него, и като предвидил какво предстои да стане, си стегнал куфарите и напуснал бащиния си двор.

                Какво се случило после? Трябва да си малоумен, за да не се досетиш. Тъй като единствен вторият брат имал за задача да работи и да произведе толкова, че да изхранва и да топли цялото деветчленно семейство, а и да останат излишъци за размяна със съседите, и тъй като това не било по силите на един човек, семейството започнало да гладува и да студува.

               Тогава братята се събрали на съвет, за да измислят какво да правят, за да разрешат проблемите си. Мислили, мислили и... измислили. Спомнили си приказката за Хензел и Гретел и решили да заведат старите си родители много навътре в гората и да ги оставят там без храна и покрив. Синовете знаели, че тъй като са вече стари, полуслепи, слаби и болнави няма да успеят да се върнат и зверовете ще ги изядат. Пък и те си го заслужавали, след като били отгледали такива синове.

              

               Поуката ли? Няма поука. Има въпрос: тези братя малоумни ли са, мързеливи ли са, нито едното от двете, или и двете?

              

 

 

ПРИБЛИЗИТЕЛНА СТАТИСТИКА:

 

Население на България          – 7   млн. в това число:

Пенсионери                             – 2   млн.

Деца и подрастващи до 18г.  – 1    млн.

Безработни                              – 1,2 млн.

Заети лица                               – 3,2 млн. в т.ч.

Бюджетници                           – 0,6 млн.

Производственици

на храна, др.стоки и услуги   – 2,5 млн




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zavinagiobichana92 - Тъжна действителност
02.12.2018 22:59
Много тъжна приказка, а още по-тъжното е, че отразява дълбоко съвременната българска действителност..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bumerang
Категория: Други
Прочетен: 316254
Постинги: 203
Коментари: 290
Гласове: 542
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031