Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2016 18:40 - НАРОД, ПОЛИТИЦИ, ОМРАЗА, ЗЛО
Автор: bumerang Категория: Други   
Прочетен: 715 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  

      Почти всеки ден тук, във виртуалната мъгла, се натъквам на някаква омраза - безпардонна, груба, отблъскваща, обоснована от минали или предполагаеми бъдещи събития. И - колко жалко - много често тази омраза е към някой народ - към руския народ, защото...; към германия народ, защото...; към еврейския народ, защото...; към американския народ, защото... Аз не мразя руския народ, защото знам, че народът на Русия е виновен за действията на своите политици толкова, колкото е виновен българският народ за действията на своите политици. По същата причина не мразя и останалите народи. Не че нямам отношение към минали или настоящи, или предполагаеми бъдещи събития. Не че не се отнасям критично към решенията и действията на едни или други политици. Но аз знам, че тези политици не са народа, а политиката не е футболен мач, за да викам за сините само защото са сини. Защото от политиката им зависи съдбата на България.Сред народа има и такива, които ги одобряват, и такива, които ги осъждат. Нямам  етичното право да кажа руснаците, германците, американците са такива или онакива само защото политиците им са направили това или онова, или даже защото по голяма част от народа е направил това или онова. Както никой няма  етичното право да каже, че българите са крадци, защото някои българи не са такива, нали.
           Причинилите зло на човек, група хора или народ имат лица и имена. Тези лица и имена са виновни за злото. Те би следвало да отговарят за него. Ако се търси някаква отговорност, тези лица и имена трябва да носят тази отговорност. "Веднъж евреин, завинаги евреин" е точно толкова вина, колкото и "Веднъж българин, завинаги българин". И хората не само, че имат право да се променят. Те са длъжни да се променят. Към добро. Значи да усъвършенстват себе си, духа си. За да живеят децата им в по-добър свят. Затова са дошли тук, затова са се родили. На това място философите ще поискат да дам научно определение за съвършенство. Ами вгледайте се в Иисус. Той беше изпратен и дойде, за да ни го покаже. Не се безпокойте, това не значи, че аз съм съвършена и ви превъзхождам. Но омразата ме отблъсква. Което не значи, че нямам право да критикувам управляващите от моята гледна точка. Който от тях смята, че греша, има право да действа както смята за правилно. Част от народа - глупав или умен, му е дал това право. А прокурорът има служебното задължение да го обвини пред закона, ако го е престъпил.









Тагове:   народ,   омраза,   политици,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bumerang - Е,ако някой
07.08.2016 18:58
Си е направил грешни изводи още преди да го довърша, то е в резултат от висенето в блога ми.
цитирай
2. makont - Омразата няма да оправи положението, няма да промени нищо,
09.08.2016 19:51
ще съсипе самите нас. Не мога да разбера хората, които "мразят". Не можеш и да обичаш, разбира се, нито да игнорираш, но всеки един от нас може да променя самия себе си, в добро. Знам само, че е много трудно.
цитирай
3. lyuliak - Мила
10.09.2016 01:36
това изказване "И хората не само, че имат право да се променят. Те са длъжни да се променят. Към добро. Значи да усъвършенстват себе си, духа си" е точно в моя дух. И толкова рядко срещано, че направо съм се уморявала да го търся...

Уморена съм от обобщения и липса на лична отговорност.

Благодаря ти, че си опазила този поглед. Това обикновено ни струва доста. За жалост много приятелства и групички съществуват и се хранят само от злословие срещу "общия враг", без да ги свързва общо дело или стремеж към усъвършенстване.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bumerang
Категория: Други
Прочетен: 320985
Постинги: 203
Коментари: 290
Гласове: 542
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930