Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2012 18:46 - ЗА РОЖДЕСТВО И КОЛЕДА
Автор: bumerang Категория: Други   
Прочетен: 1842 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 30.12.2012 18:52


              След хиляди пожелания за „Весела Коледа”, „Щастлива Коледа” и „Честита Коледа”, които се чуха и видяха, и тази, както всяка година, навсякъде, където може да се видят и чуят, отмина Рождество. Денят, когато се е родил Божият син. Така казват. Дали и кой вярва в това е въпрос на избор. За мене е Рождество. На Човека дал на хората една философия. Философията на любовта към ближния. Този голям християнски празник по някакви  причини нашият народ е превърнал в Коледа. Коледа идва от „коля”.  Буквално „преведено” от минал на настоящ български, значи празникът на Голямото Колене. На прасетата, които се угояват цяла година. За жертвоприношение. Жертва, принесена на Бог, затова че е дал на хората своя син. Жертва, която не знам той някъде от някого да е искал. Един кръвожаден обичай, вероятно останал от езическото ни минало, прикрепен към светлия християнски празник и просъществувал в симбиоза с него през годините. Спомням си коледите от моето детство. Тогава, когато още от предишния ден разбирах, че утре ще колят прасето. Онова четинесто животинче в кочината, което квичеше неистово, когато е гладно и грухтеше доволно, когото се нахрани, което ме гледаше любопитно с малките си и неразбиращи какво го очаква очета, когато се доближавах около него. В деня на коленето, когато на двора големия черен казан с вряла вода започнеше да вдига пара и чичковците-съседи идваха с големите ножове и удряха по една греяна, аз се скривах под леглото. Макар че това не ме спасяваше да чуя квиченето на бедното животинче, докато го гонят и внезапното му притихване, когато чичкото с ножа пререже връвта, която го свързва с живота. После дълго на двора червенееше петното кръв върху белия сняг.  Това беше коледа тогава. Такава ми е останала в спомените. Кървава.

              Поради бъркотията от разминаването на светския и църковния  календари през ония години, преди коледата беше минала Нова Година и Дядо Мраз. Слава Богу не Дядо Коледа, а Дядо Мраз. Той идваше от северния полюс „с голям червен кожух облечен”, носеше здравия студ, който замразяваше гадните микроби, боядисваше бузките на децата в розово и им носеше подаръци. Също като днешния Дядо Коледа. Но с тази разлика, че името му не би накарало нито едно дете да го свърже с коленето на прасета, и да попита, както едно съседче скоро беше попитало баба си: „Бабо, Дядо Коледа ли закла прасето?”

                 Затова, мили родители, след като си нямаме собствен Санта Клаус, помислете дали не е по-добре да оставите Дядо Мраз да носи подаръците на Рождество на децата ви. Дали не е твърде страшен и кървав Дядо Коледа, който носи подаръци, след като е заклал прасетата. И също е облечен с голям червен кожух. А нека Коледата да е Рождество. На Божия син или на един светъл Човек, син на земна жена.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. saportok - Весело Рождество и Щастлива Нова ...
30.12.2012 19:49
Весело Рождество и Щастлива Нова Година!
цитирай
2. bumerang - Благодаря Ви за пожеланията.
30.12.2012 22:03
Нека да е щастлива за Вас и за всички добри хора.
От снимката Ви виждам, че Вие сте въпросният Дядо, за когото е постинга. :-). Чиста случайност i и нищо лично. В постинга ми няма шифри и кодове за разгадаване. Всичко е 1:1. Написах онова, което мисля. Според мен наистина е нелепо Рождество да се нарича Коледа, а добрият старец, когото децата очакват - Дядо Коледа. Това е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bumerang
Категория: Други
Прочетен: 316225
Постинги: 203
Коментари: 290
Гласове: 542
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031